Архів
Курси валют
Погода
25°C
25°C 18°C
  • п'ятниця
    24°C 18°C
  • субота
    25°C 19°C
  • неділя
    23°C 19°C
youtube @24
Loading...
google @24
RSS СТРІЧКА
Загальний RSS

Топ новини

Відео новини

На Херсонщині фермер вирощує найдорожчу у світі приправу

3664 Читать новость на русском

Квітка, яку їдять. Фермер на Херсонщині вирощує вид крокусів, з яких роблять найдорожчу у світі приправу – шафран. Досі в Україні цього не робив ніхто.

Крокуси, з яких виготовляють найдорожчі у світі прянощі – шафран, раніше вирощували в далекому Ірані. Саме звідти приправа потрапляла в Україну. Та віднедавна екзотичну рослину підкорив фермер із Херсонщини.

Читайте також: 5 харчових звичок, які кардинально змінять ваше ставлення до їжі

Про шафран Олег Демченко почув на науковій конференції і не приховує, що садити екзотику боявся.

Три роки тому, коли ми посадили квіти, виникло перше запитання, як вони перезимують. Виявилося, що перезимували вони прекрасно. За неперевіреними даними, цибулина рослини може витримати від -50 до +50 градусів,
– розповів фермер.

За даними науковців, шафран – одна найдавніших у світі рослин, яка живе майже 4 тисячі років.

Збір шафрану – дуже відповідальний процес. Його збирають без рукавичок. Та найголовніший етап – очищення шафрану. На приправу годяться лише три тичинки всередині квітки. Відходів дуже багато і, певно, ще й через це спеція така дорога.

Щоб зібрати грам сухого продукту, власне тичинок, треба перебрати 200 квіточок,
– зазначив Демченко.

У грошовому еквіваленті у півлітровій банці прянощів "зберігається" щонайменше 500 доларів. Зібраний шафран сушать у духовці за температурою не вище сорока градусів протягом п’яти-шести годин.

Шафран використовують у східній та європейській кухні. У родині українського фермера люблять шведські булочки зі спецією. У тісто додають шафран, настояний на горілці.

Читайте також: Різдвяний піст 2017: рецепти страв від шеф-кухаря, які ви можете приготувати вдома

Та використовують шафран не тільки як приправу. З рослини роблять ліки та дорогі косметичні засоби. Ну а фермер Олег Дяченко хоче організувати шафрановий туризм, аби про корисну рослину знали більше українців.

Джерело: 24 Канал
powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Більше новин
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
Залиште відгук