1. Майстри ювелірних справ – брати Кочути

Братам Кочутам – Ігорю, Юрію та Роману – нема ще й 30 років, а вони вже встигли створити один із найупізнаваніших ювелірних брендів в Україні.

Секрет простий: пострадянський дизайн настільки їм обрид, що вирішили творити абсолютно новий стиль. Замість класичних витончених ліній – галузки дерева, імітація кори, технологія мокуме гане, що нагадує морські хвилі або ж кільця на стовбурі дерева.

Брати Кочути створюють нестандартні прикраси

Головна вимога – щоб це виглядало нестандартно. Браку ідей тут немає. Зізнаються, що звичайне дерево, річка, панорама гір чи прогулянка можуть намалювати у фантазії ескіз майбутньої роботи. А буває навпаки: у руки потрапляє камінь незвичної форми, і тоді вже він диктуватиме дизайн виробу.

Часом фантазії заводять так далеко, що перенести їх на папір узагалі неможливо. Тоді й творять просто з уяви, без жодних креслень і розрахунків, а до ескізу повертаються, тільки якщо про це попросить замовник.

Читайте також: Delfast Ebike – українська компанія, що розробила надпотужний електровелосипед

Професійно займатись ювелірними прикрасами брати почали тільки з 2011 року. До того більше цікавила реконструкція середньовічних обладунків – мечів та кольчуги. Це хобі змусило вивчити, як карбувати метал, як викувати потрібний елемент і потім нанести на нього візерунок.

Брати Кочути відомі своїми ювелірними роботами й за кордоном

Спеціальної освіти ніхто з них не має. Усі троє закінчили факультет інженерної механіки. Він, щоправда, додав технічних навичок, але все, що стосується секретів ювелірної справи, почерпнули з книг та інтернету.

Перші вироби були з олова, міді, бронзи, а коли майстерність почала зростати, то поступово перейшли на срібло і золото. Спочатку не було ніяких бізнес-планів чи стратегій. Просто займалися тим, що приносить задоволення. Відповідно й дорогого обладнання тоді також не було. Зрештою його й не потрібно: одну й ту саму каблучку можна виготовити як і за допомогою елементарних інструментів, так і на верстаті вартістю кілька тисяч.

Читайте також: Українська компанія, що творить революцію у кіноіндустрії – Front Pictures

Просто штампувати вироби їм не цікаво. У самій майстерні чекають на виклики, а улюблені клієнти – ті, які приходять з найбільш несподіваними ідеями, де, наприклад, замість коштовного каменю, буде шматок метеорита.

2. Наталя Жаркова – головна "русалка" українського спорту

Перемогти суперника, вирвати перемогу будь-якою ціною, показати моральну перевагу над противником. Коли ти професійний спортсмен, вчишся виливати агресію і силу волі в результат. Харківська плавчиня Наталя Жаркова все це пройшла, а от коли захопилася фрідайвінгом – відкрила для себе цілковито нову психологію спорту.

Усього за кілька років їй вдалося піднятися на верхні щабелі світового рейтингу, стати рекордсменкою України та трикратною віце-чемпіонкою світу.

Уже кілька років секретами цього незвичного спорту ділиться з учнями. Усе починається з відпрацювання техніки на суші. Як правильно рухати ногами, якщо пливеш босий. Як працювати корпусом, коли одягаєш ласти. У якій позиції повинні бути руки, аби створювати найменший опір воді.

Читайте також: Українець Валентин Сипавін – один з кращих льодолазів світу

Усі ці моменти краще відпрацювати до автоматизму, аби під водою тіло якнайменше відволікало плавця. Кілька пробних запливів у басейні і можна виходити на глибину. На цьому етапі їй потрібно переконати учнів: коли вони хочуть вдихнути, у тіла насправді ще є великий запас кисню, а дихання – це така ж звичка, над якою можна працювати. Спортсменка запевняє, уже після першого курсу її учні пірнають на 15 метрів, після другого – на 25.

Рекорд самої українки – 95 метрів, без ластів – 65. Утім не треба забувати, що надмірне зациклення на рекорді тільки відволікає. Найбільших результатів досягає той, хто зуміє перемогти свої страхи та амбіції. Спускаючись на глибину, розум сконцентрований лише на русі, думки відсутні, серцебиття сповільнюється, підвищується тиск. Біля спортсмена в цей момент тільки трос – такий собі орієнтир до потрібної відмітки.

Зривається бірка і фрідайвер прямує до поверхні. Кисневе голодування починає даватися взнаки. Спроба зарахується, якщо спортсмен пройде поверхневий протокол. Тут судді перевіряють стан свідомості. Тримаючись за трос, спортсмен віддихується і, знайшовши поглядом суддю, показує, що все ок. Тільки тоді йому піднімають білу карточку.

Читайте також: Jibo – один з кращих інноваційних винаходів 2017 року, до розробки якого долучились українці

Правила суворі. Одного разу Наталя Жаркова надто низько трималася за трос, тож її накрила невеличка хвиля. Усе – цей результат не зарахували.

З часом фрідайвінг перейшов й у спосіб життя. Наталя у всьому шукає балансу – багато працює, але й не підходить до своїх лімітів, тренується так, щоб це приносило задоволення, а не виснажувало. А ще переконана, що більше перейматися суперниками, то гірший буде власний результат. Треба концентруватися на собі, на своїй роботі, а не розглядатись довкола.

3. Саша Самосонова – українська фешн-фотографка, яка підкорила США

Саша Самсонова у 17 років проводила фотосесію для Harpers Bazaar. Чого можна чекати від фотографки, яку вже у такому віці запрошують провести фотосесію для модного глянцю? Що робити у 23, коли ти вже визнана фешн-фотографка в Україні і встигла попрацювати з усіма виданнями?

Саша Самсонова ілюзій стосовно кар’єри у США не плекала. Так, зрозуміло, що спочатку буде важко, і доки тебе помітять, треба буде добряче попрацювати. Але ж це не привід стримувати свої амбіції.

Колись тато дав пораду – твори так, як ти це бачиш, розвивай свій стиль і ні під кого не підлаштовуйся. Саме це й допоможе виділитися навіть серед тисяч американських фотографів.

Читайте також: Микола та Марія Дюк – українці, які героїчно врятували Нобелівського лауреата

Переломним моментом стане зйомки Джона Ледженда, яка зібрала в YouTube більше мільярда переглядів. Саші довірили зняти момент зйомок.

Саша Самосонова під час зйомки
Саша Самосонова під час зйомки

Чутки про талановиту дівчину ширилися так швидко, що на неї звернула увагу наймолодша сестра Кім Кардашян – Кейлі Дженнер. У 2015 році році та святкувала 18-річчя і шукала фотографку, яка б показала її в новому образі. Вибір припав на українку.

Зйомка настільки їх зблизила, що з того часу Саша стала улюбленою фотографкою моделі. Кайлі, у якої в Instagram 97 мільйонів підписників, зрештою, стала найкращою рекламою для Самсонової. Кожне фото збирає щонайменше мільйон лайків і приводить на сторінку Саші по кілька тисяч людей. Зараз за амбітною українкою стежать майже півмільйона користувачів.

Та невгамовній Самсоновій і цього було мало. Тепер її ім’я все частіше пов’язують з кліпами. У них також відчутний її стиль – робота з кольорами та вміння показати жіноче тіло.

Читайте також: Віктор Бобок – перший українець, який підкорив вершини усіх семи частин світу

Часом доводиться експериментувати, знімаючи у кліпі Кайлі Дженнер, Саша відмовилася штучно посилювати кольори й обробляти кадри, аби показати природність сцени. А тут і сама несподівано заявилась у кліпі.

Українка запевняє, що зараз унікальні часи. Самосонова радить, щоб на людей звернули увагу, не потрібно бігати і кричати, які вони круті. Просто потрібно виставляти свої роботи і їх неодмінно помітять. І додає, що обов'язково потрібно ставити собі високу планку, бо так цікавіше.

4. Дінара Касько – харків'янка, яка створює справжні їстівні шедеври

Дінару Касько надихають незвичні споруди – що екстравагантнішим буде творіння архітектора, то краще. А потім уже на її кухні з'являються кондитерські шедеври. Зрештою, не дивно – в минулому Дінара й сама працювала архітекторкою, проектувала будинки і квартири. Утім з часом зрозуміла: сидіти перед комп'ютером та виводити абстрактні лінії – їй просто нудно.

Дінарі Касько згадалось давнє захоплення – випічка. Але пекти прості бісквіти чи фруктові пироги теж не надто цікаво. Зізнається, вже її другий торт був мусовий і складався з 12 компонентів. Дівчина відвідує майстер-класи світових гуру, сама експериментує зі смаками і бракує тільки одного – різноманіття форм.

Випічка Дінари Касько – справжній витвір мистецтва

Класичні прямокутні її не задовольняють – так у голові народжуються десятки химерних форм, які вона без жодних клопотів моделює у програмі "3d MAX". Кілька секунд у Google, і вона знає, хто їх надрукує.

Читайте також: Золота тіара – виріб одеського ювеліра, який спричинив один із найгучніших скандалів в Європі

Смакові якості її випічки знайшли для себе виразне оформлення. В одну мить у Дінари сформувався власний стиль, який виокремив її з десятків тисяч інших кондитерок і за якихось два роки вивів її у топ-списки солодких майстринь. Зараз фото її тортів і тістечок з'являються у професійній літературі, харків'янку запрошують на майстер-класи, а за її сторінкою в Instagram стежить майже півмільйона людей.

Дінара Касько розпочала неймовірний успіх на своїй кухні

Від неї щоразу чекають нестандартних рішень, тож харків'янка продовжує експерименти. Наприклад, почала вирізати лазером фігури на шоколаді. Можливо, це й надихнуло на співпрацю з американським митцем Хосе Маргулісом, який створює об'ємні картини з пластику. Дінара замінила цей елемент на шоколад.

5. Олександр Титаренко – кращий фріранер світу

23-річний Олександр Титаренко надіслав організаторам відео зі своїми трюками, – сподівався, його теж запросять на змагання, але вердикт був суворий – ви не підходите! Але вже зовсім скоро він переміг на змаганнях.

Райські острови посеред егейського моря. Сюди приїздять помилуватися білосніжними хатинками, вузькими вуличками та затишними бухтами. Але в жовтні 2017 року змагання з паркур-фрірану Red Bull Art of Motion умить розвіяли цю романтичну атмосферу.

Сюди прибули найіменитіші паркуристи світу, аби продемонструвати свої карколомні трюки. От тільки цього разу титулованих спортсменів чекатиме несподіванка з України.

Олександр Титаренко

Але повернімося на кілька місяців назад. 23-річний Олександр Титаренко надіслав організаторам відео зі своїми трюками,- сподівався, його теж запросять на змагання, але вердикт був суворий – ви не підходите!

Хлопець виявився впертим: назбирав грошей і таки приїхав до Греції, – на місці теж можна було пройти відбірковий цикл. Планів великих не будував. Звісно, хотілося кваліфікуватися, аби докладені зусилля не виявилися марними, а там уже як вийде.

Читайте також: Український вчений, чиї роботи розвинули теорію Дарвіна – Теодозій Добжанський

І почалося. Нікому не відомий хлопець з Маріуполя, іншими словами, відвертий аутсайдер, просто приголомшив суддів своєю майстерністю. От один раунд змагань, далі ще один – він і незчувся, як дійшов до фіналу. Більше того українець здобув одні з найвищих пунктів за всю історію змагань, обігнавши найближчого конкурента на 30 балів.

Звісно, чудес не буває. За цією так званою сенсацією стоять 12 років тренувань, по 3-5 годин щодня. Тобто почав Олександр у віці 11 років, – тоді у нього ще не було комп’ютера, аби передивлятися відео інших фріранерів. Зрештою, й тренера ніколи не було – усе вигадував сам . Мабуть, саме тому зараз судді й відзначають його унікальний стиль та оригінальні рухи.