Какао, багате на флавоноїди, може захистити судинну систему від впливу стресу, навіть якщо у вашому раціоні є жирна їжа, однак цього можна уникнути за допомогою какао та зеленого чаю. Про це пише 24 Канал із посиланням на Medical Xpress.
Дивіться також Домашні курячі кабаноси: простий рецепт з TikTok, що вразив користувачів
Як це працює
Правильний вибір продуктів у періоди стресу допомагає мінімізувати його негативний вплив на серцево-судинну систему.
Дослідники Бірмінгемського університету виявили, що жирна їжа погіршує функцію судин і зменшує ефективність транспортування кисню до мозку. Однак флаваноли, що містяться в какао та зеленому чаї, мають здатність захищати судини навіть за умов щоденного стресу.
Науковці встановили, що споживання какао з високим вмістом флаванолів разом із жирною їжею може знизити негативний вплив жирів на судинну систему та підтримати її під час стресу.
Флаваноли
Це природні сполуки, які містяться у фруктах, овочах, чаї, горіхах, а також у необробленому какао. Вони відомі своїми корисними властивостями, зокрема, здатністю регулювати кров'яний тиск і підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.Експеримент показав, що під час стресу жирна їжа у поєднанні з напоєм із низьким вмістом флаванолів знижує функцію судин на 1,29% (за показником FMD) – цей ефект зберігався до 90 хвилин. Натомість какао, багате на флаваноли, суттєво зменшувало шкідливий вплив жирів і захищало судинну систему.
Попередні дослідження тієї ж команди показали, що жирна їжа знижує оксигенацію мозку в стресових умовах, проте какао не впливало на оксигенацію чи настрій.
"МакДональдз" не тільки слідкує за трендами, а й створює їх. А за свіжість продуктів можна не хвилюватися – компанія дбає про їхнє безпечне зберігання, навіть під час блекаутів.
Результати свідчать, що продукти з високим вмістом флаванолів можуть бути ефективною стратегією для зменшення негативного впливу нездорового харчування на судинну систему. Це дозволяє зробити більш усвідомлений вибір їжі та напоїв під час стресу.
Якщо какао вам не до смаку, джерелами флаванолів можуть бути зелений чи чорний чай, а також ягоди. Останні рекомендації щодо їхнього споживання радять вживати від 400 до 600 міліграмів флаванолів щодня.