Вважається, що вперше каву з сіллю почали вживати в країнах Азії та Африки для запобігання зневодненню організму. Тренди 24 розкажуть, для чого зараз до цього напою додають сіль та як правильно його приготувати.
Дивіться також Справді неочікуваний вибір: яка страва стала беззаперечною зіркою Олімпіади-2024
Чому у каву додають сіль
Одна із версій походження цього методу полягає в тому, що сіль допомагає пом'якшити жорстку воду, яка є в багатьох країнах Азії.
Ще одна причина додавання солі полягає в тому, що вона зменшує гіркоту деяких кавових сортів. Сіль не робить каву солоною, а усуває гіркоту і підкреслює природну солодкість зерен.
Відомий шеф-кухар Елтон Браун рекомендує, щоб зробити каву менш гіркою, додавати половину чайної ложки солі на чашку води та дві чайні ложки кавової гущі.
У деяких культурах кава з сіллю має ритуальне значення. Наприклад, в Туреччині дівчина подає солону каву, щоб символічно відмовити небажаному нареченому.
Сьогодні сіль допомагає зменшити гіркоту кави, покращуючи аромат напою. Сіль збалансовує кислотність і підсилює аромат кави завдяки іонам натрію.
Таким чином, сіль може бути альтернативою цукру та молоку, які часто додають для зменшення гіркоти.
Як приготувати каву з сіллю
Щоб приготувати класичну каву з сіллю, насипте в турку дві чайні ложки кави, додайте цукор на свій смак і дрібку солі. Долийте 100 – 120 мілілітрів холодної води та варіть каву, як зазвичай.
Найкраща кава з сіллю виходить у турці, при цьому зерна повинні бути дрібно змелені, щоб сіль вплинула на смак і аромат. Каву з сіллю традиційно подають зі склянкою води.