Смажене м'ясо чи риба такі хрусткі та апетитні, проте інколи трапляється така неприємність, як бризки олії. Вони можуть потрапити на кухню чи навіть на ваші руки, інформує Pysznosci. Важливо знати, чому так буває і як цього уникнути.

Цікаво Таких соковитих голубців ви ще не їли: що треба додати у начинку

Чому олія бризкає на сковороді

Причиною розбризкування олії або іншого жиру є випаровування води, що міститься у смажених продуктах. Під дією високої температури вода перетворюється на пару, що збільшує її об'єм.

Пара може розколоти шар жиру на сковороді, спричинивши розбризкування. Жир також бризкає, коли на сковороді залишається вода від попереднього смаження.

Як смажити без "бризок"

Перший крок, про який варто пам’ятати, — це ретельно висушити сковороду після миття. Найкраще використовувати паперовий рушник, який добре вбирає вологу.

Сіль може допомогти видалити вологу зі сковороди. Просто посипте дно невеликою її кількістю (приблизно чайну ложку), потім влийте олію і розігрійте все. Сіль має гігроскопічну дію, тобто вбирає воду, що запобігає розбризкуванню жиру.

Ще один перевірений домашній засіб – правильна підготовка м'яса, овочів або риби до смаження. Їх потрібно ретельно висушити. Для цього також варто використати паперові рушники, оскільки вони ефективно вбирають зайву вологу. Це простий, але надзвичайно хороший метод, який значно зменшить кількість бризок жиру на кухні.

Важливі деталі: як довго можна зберігати заморожене м'ясо.